Geschiedenis Marokko

Phoeniciërs en Carthagers, vanaf 1200 voor Christus een zeer belangrijke komst voor de geschiedenis van Marokko, zij handelden namelijk aan de kust in Marokko, dit werd ook in de laatste paar honderden jaren gedaan voor het begin van onze jaartelling.

De komst van de Carthagiërs

Overigens waren de Berberstammen geheel verspreid over Marokko, zelfs op talloze kilometers van elkaar, dit was in het voordeel voor andere volken om het land te infiltreren, dit gebeurde ook in de twaalfde eeuw voor Chr, waar de Phoeniciërs als eersten het land binnen vielen, waar zij heel makkelijk de kuststroken veroverden. Zo werden zij weer door de Carthagiërs aangevallen, waarna de Carthagiërs het land er aan over hielden, zij zorgden voor handelsroutes en begonnen zo te handelen met de Berbervolken.

In Romeinse handen

Rond de 5de eeuw v. Chr. heersten de Carthagiërs over geheel Noord-Afrika, dit echter totdat de Romeinen in de tweede eeuw v. Chr. De Carthagiërs aanviel, waarbij zij alle schatten veroverden van de Carthagiërs, zo regeerden de Romeinen de overgenomen gebiedsdelen door allianties met de buurt stammen aan te gaan, een ander deel van het land werd geheerst door een andere partij, namelijk de Mauri, zo werd de bezeten grond ook al gauw vernoemd naar Mauretanië. De eeuw daarop werd het Christendom geïntroduceerd in het land, waarna er verschillende mensen bekeerden, ook de Joodse bevolking groeide opmerkelijk.

gesched

Komst Arabieren

In de 7de eeuw kwamen de Arabieren in actie, zij veroverden namelijk het land en namen hun cultuur en beschaving ook met zich mee, de Islam had een grote impact waardoor er vele Berbers zich bekeerden, die hun eigen vorm toepasten op de Islam. De eerste feitelijke Islamitische regio heette Barghawata, die later werd geheerst door Abbasid Kalifaat in Baghdad met als hoofd daarvan Idris Ibn Abdallah, die de Idisid Dynastie met zich meenam. In deze periode werd de Islam een steeds belangrijker onderwerp, zo begonnen ze onderwijs te geven in de Islam. In de 11de en 12de eeuw steeg de macht van de Berber dynastie en namen zij ook de plaats in van de Arabische Idrisid Dynastie.

Komst Arabieren

De dynasties werden geheerst door zeer religieuze hervormers en baseerden zich op de stamconfederaties. De Saadi Dynastie regeerde vanaf 1511 tot 1659, waarna vanaf de 17de eeuw de Dynastie der Alaouieten het overnamen, dat zorgde voor een tijdelijke periode van instabiliteit, dit kwam door gevechten onder verschillende stammen. De stabiliteit was echter geen probleem voor Ahmed I al Mansur, die zorgde ervoor dat instabiliteit verdween, en voor een nog grotere bloei zorgde voor het land.lorem ipsum