Inwoners Marokko

Breng wat tijd door in Marokko, en je zult zeker een van de meest defensieve eigenschappen van het land moeten doorkruisen: de Berbers. Als de oorspronkelijke inwoners van Marokko zijn ze terecht trots op de bijdragen die ze hebben geleverd aan het vormgeven van het land. Met een unieke taal en cultuur onderscheiden de Berbers zich als een van de laatste bastions of tradities in een steeds moderniserende wereld; Terwijl de oudste dorpsbewoners nu op mobiele telefoons chatten, zijn ze in een taal bijna ondoordringbaar voor iedereen van de buitenwereld. De meeste cijfers brengen ten minste 40 procent van de 32 miljoen mensen van het land, hoewel bijna 80 procent van het land op zijn minst een of andere Berber-erfenis claimt. Kleinere Berber-populaties zijn ook te vinden in Algerije, Tunesië, Mauritanië en Mali. De meeste historici geloven dat berbers in het tweede of derde millennium vGT voor het eerst in Marokko aankwamen. De naam, Berber, is waarschijnlijk afgeleid van het Romeinse woord voor barbaar, terwijl ze naar zichzelf verwijzen met de term Amazigh, of 'vrije mensen'. (Een leuk feit: buitenlander, of, letterlijk, een Romein.)

inwoners marokko

Berbers

Hoewel Berbers in Marokko een gemeenschappelijke identiteit hebben, kunnen ze ruwweg worden opgedeeld in drie verschillende stammen. Sterker nog, terwijl bijna alle Berbers naar hun taal verwijzen als Tamazight, is het verre van homogeen. Eén Berber begrijpt een landgenoot misschien niet een paar uur verderop, en dialecten uit het hele land zijn bijna niet te ontcijferen. In het noorden spreken de Riffian Berbers een dialect genaamd Tarafit. Dit is de kleinste Berberse populatie in het land en deze groep blijft binnen het Rifgebergte. In de Midden-atlas liggen de Zayanes, die zich verspreiden van Fes in het noorden tot Marrakesh in het zuiden. Hun dialect, Tamazight, varieert enorm van regio tot regio, maar is meestal begrijpelijk door moedertaalsprekers. Sommige Zayanes, vooral die in de buurt van Ouarzazate in het zuiden, zijn nog steeds nomaden en reizen met hun vee naarmate de seizoenen veranderen. De zuidelijke Atlas en het Anti Atlasgebergte zijn de thuisbasis van de Shilhah. De Shilhah is de grootste Berber-stam in het land en wordt vaak beschouwd als de meest 'zuivere' Berbertaal, Tashlheit. De meeste Berberse films en muziek worden geproduceerd in de Tashlheit-taal.

Traditie

Terwijl alle Berbers je meteen zullen vertellen dat ze, als volk, nog nooit zijn veroverd, is hun nationale erfgoed en identiteit in het verleden vernietigd. De Marokkaanse overheid is een bedreiging in de autonome bergstammen en moedigde de assimilatie van de Berberse cultuur aan in de grotere Arabische / Marokkaanse manier van leven. Dit is echter begonnen te veranderen en werkt nu aan het behoud van de Berberse identiteit. Veel scholen leren nu een gestandaardiseerde vorm van Tamazight, en de Berbervlag kan vanuit bijna elke stad in talloze winkels en ramen worden gezien. Berber-radioprogramma's en een kleine filmindustrie zijn de afgelopen jaren gegroeid en er is nu een satelliettelevisiezender die uitsluitend in de Berber-taal uitzendt. Deze sterke stijging van de nationale trots betekent ook dat Berbers niet alleen hun regio, maar ook hun cultuur zullen helpen. Als je oprechte interesse toont en vragen stelt, word je verwelkomd in de cirkel en krijg je toegang tot de huizen (en keukens!) Of de oorspronkelijke bewoners van Marokko.