Steden Marokko


Marrakech

Één van de vier koningssteden, die op zeer vruchtbare grond ligt, namelijk de Haouzvlakte, aan voet van de Hoge Atlas. Marrakesh is in 1062 opgericht door de Berberse heerser Yusuf ibn Tashfin, die Marrakesh tot hoofdstad van het rijk van de Almoraviden benoemde. Toentertijd was de stad een belangrijke handelsstad voor de karavaanroutes in de Sahara. Nadat de Fransen de bezetting in 1913 hadden afgerond, werd het moderne gedeelte van de stad in zijn werk gezet. Een opmerkelijke plaats in Marrakesh, is het centrale plein van de stad, dit noemt men ‘Djemaa el Fna’(‘’Plein des Doods’)’, dat door veel toeristen word bezocht, ook is dit een mooie plek vanwege de bazaar die zich ernaast bevind, die voor toeristen als zeer exotisch word beschouwen, vanwege de kraampjes met verschillende soorten handelswaren, ook zijn er overdag veel straatartiesten, slangenbezweerders en eetkraampjes, wat Djemaa el Fna zo bijzonder maakt.

marrakech

Casablanca

Naast Marrakesh is Casablanca ook een stad in het westen van Marokko, dat letterlijk is vertaald naar ‘’wit huis’’. Zo staat de stad ook zeer bekend vanwege de witte gebouwen in de stad. Zo heeft de stad Casablanca een totaal van 7.500.000 inwoners, en is daarom de grootste stad van Marokko. Ook ligt hier de belangrijkste haven van Marokko, zo wordt de regio Casablanca gezien als de machine van de ontwikkeling van de Marokkaanse economie. Hiermee lapt het 39% van de nationale productie op de schoot, waarbij ook nog eens 60% industriële werkkracht. Ook bijzonder, is dat de regio 35% van de nationale elektriciteitsproductie verbruikt. Als toerist zijn er ook vele mogelijkheden, zo is het park van de Arabische liga het grootste publieke park van Casablanca, wat zeer mooi is om te zien, daarnaast ligt aan het park de Cathredrale du Sacre Coeur, dat beschikt aan de geweldige Moorse architectuur. Zo werd ook de verouderde Medina van Casablanca gerenoveerd. Ook is de klokkentoren zeer impressief, net zoals het Joods museum, dat ook een zeer belangrijk monument is, aangezien het ook het enigste joodse monument is in een Islamitisch land.

casablanca

Tanger

Terwijl alle Berbers je meteen zullen vertellen dat ze, als volk, nog nooit zijn veroverd, is hun nationale erfgoed en identiteit in het verleden vernietigd. De Marokkaanse overheid is een bedreiging in de autonome bergstammen en moedigde de assimilatie van de Berberse cultuur aan in de grotere Arabische / Marokkaanse manier van leven. Dit is echter begonnen te veranderen en werkt nu aan het behoud van de Berberse identiteit. Veel scholen leren nu een gestandaardiseerde vorm van Tamazight, en de Berbervlag kan vanuit bijna elke stad in talloze winkels en ramen worden gezien. Berber-radioprogramma's en een kleine filmindustrie zijn de afgelopen jaren gegroeid en er is nu een satelliettelevisiezender die uitsluitend in de Berber-taal uitzendt. Deze sterke stijging van de nationale trots betekent ook dat Berbers niet alleen hun regio, maar ook hun cultuur zullen helpen. Als je oprechte interesse toont en vragen stelt, word je verwelkomd in de cirkel en krijg je toegang tot de huizen (en keukens!) Of de oorspronkelijke bewoners van Marokko.

tanger