Steden Marokko

Marrakech

steden marrakech É én van de vier koningssteden, die op zeer vruchtbare grond ligt, namelijk de Haouzvlakte, aan voet van de Hoge Atlas. Marrakesh is in 1062 opgericht door de Berberse heerser Yusuf ibn Tashfin, die Marrakesh tot hoofdstad van het rijk van de Almoraviden benoemde. Toentertijd was de stad een belangrijke handelsstad voor de karavaanroutes in de Sahara. Nadat de Fransen de bezetting in 1913 hadden afgerond, werd het moderne gedeelte van de stad in zijn werk gezet. Een opmerkelijke plaats in Marrakesh, is het centrale plein van de stad, dit noemt men ‘Djemaa el Fna’(‘’Plein des Doods’)’, dat door veel toeristen word bezocht, ook is dit een mooie plek vanwege de bazaar die zich ernaast bevind, die voor toeristen als zeer exotisch word beschouwen, vanwege de kraampjes met verschillende soorten handelswaren, ook zijn er overdag veel straatartiesten, slangenbezweerders en eetkraampjes, wat Djemaa el Fna zo bijzonder maakt.

Casablanca

steden Casablanca N aast Marrakesh is Casablanca ook een stad in het westen van Marokko, dat letterlijk is vertaald naar ‘’wit huis’’. Zo staat de stad ook zeer bekend vanwege de witte gebouwen in de stad. Zo heeft de stad Casablanca een totaal van 7.500.000 inwoners, en is daarom de grootste stad van Marokko. Ook ligt hier de belangrijkste haven van Marokko, zo wordt de regio Casablanca gezien als de machine van de ontwikkeling van de Marokkaanse economie. Hiermee lapt het 39% van de nationale productie op de schoot, waarbij ook nog eens 60% industriële werkkracht. Ook bijzonder, is dat de regio 35% van de nationale elektriciteitsproductie verbruikt. Als toerist zijn er ook vele mogelijkheden, zo is het park van de Arabische liga het grootste publieke park van Casablanca, wat zeer mooi is om te zien, daarnaast ligt aan het park de Cathredrale du Sacre Coeur, dat beschikt aan de geweldige Moorse architectuur. Zo werd ook de verouderde Medina van Casablanca gerenoveerd. Ook is de klokkentoren zeer impressief, net zoals het Joods museum, dat ook een zeer belangrijk monument is, aangezien het ook het enigste joodse monument is in een Islamitisch land.

Tanger

steden tanger O ok wel bekend als ‘’de Witte stad’’, wiens havens vol zitten met peperdure jachten aan de westelijke kant van de Straat van Gibraltar. Alhoewel Tanger als geheel zelf in Noord-Marokko ligt. Momenteel is Tanger qua geheel in onderhoud, zo worden er vele gebouwen gebouwd zoals hotels en andere zakelijke gebouwen. Tanger is een van de oudste steden van Marokko is naar verneming van anderen in de 6e eeuw v. Chr. opgericht door de zogenoemde Phoeniciërs opgericht met als naam Tingis. Zo werd het na een bepaalde periode (7de eeuw) veroverd door de Arabieren die begonnen bij het noorden van Afrika, dit onder leiding van Ommayaden generaal Musa bin Nusayr. Die in 711 begon met de verovering. De economische status van Tanger is zeer belangrijk voor het toerisme dat er plaatsvindt. Zo worden resorts en hotels vaak gesubsidieerd door investeringen vanuit het buitenland. Verder zijn er genoeg bezienswaardigheden in Tanger, zo heb je namelijk de Medina, dit wordt het hart van de stad genoemd. Zo heb je ook het Paleismuseum, dat je wel degelijk een bezienswaardigheid kan noemen. Ook wordt de grot van Hercules vaak bezocht door toeristen. Je kan daar wat eten/drinken, in de grot souvenirtjes halen, oude Marokkaanse kledij aantrekken en wat foto’s maken met een papegaai of een aapje.

Nador

steden nador N ador, een geweldige stad in het noordoosten van Marokko dat zich in het Rifgebergte bevindt. Ook bevindt er zich een haven dat een belangrijke rol speelt voor vis, fruit en verschillende soorten vee. Veel bewoners van Nador spreken Berbers, dit vanwege het feit dat het in het Rifgebergte ligt, waar merendeel Berbers vandaan komt. Ook is dit een knooppunt van de internationale handel. Zo is Nador de afgelopen jaren sterk geëvolueerd ten opzichte van de economische status en het aantal inwoners, waarvan de economische groei merendeels is te verwijten aan de traditionele industrieën, zo speelde de emigratie ook een rol. Een van de grootste vooruit boekingen die Nador heeft doen bereiken is het internationaal vliegveld dat er sinds 1999 bestaat, zo is Nador in 2009 ook verbonden met het nationale spoor. In de zomerse tijden trekken de Marokkaanse Europezen vaak naar Nador. Hiervoor dienen de vele hotels, alhoewel Nador zelf over weinig toerisme beschikt, hiervan is een van de oorzaken het feit dat Nador zelf niet al te makkelijk te bereiken is, waar Nador zichzelf inmiddels wel aan probeert te ontwikkelen.

Agadir

steden agadir A gadir, wiens havens net als Casablanca aan het westelijk front liggen. Alhoewel Agadir wel over de grootste badplaats beschikt van het gehele land. Ook is het de grootste stad die de Berberse taal spreekt. De stad Agadir ligt slechts tien kilometer van de Wadi Sous, zo is Agadir opgericht in 1505 gesticht door de Portugezen, en werd vanaf 1541 geheerst door de koning van de Sous. Zo speelde Agadir vanaf dat punt een hele belangrijke rol in de handel door middel van het gebruik maken van de haven, dit ging in associëring met het gebruik maken van de vruchtbare grond in het Sous-gebied. Hier werd voornamelijk suiker gehandeld. In 1960 werd de stad verwoest door twee plotse aardbevingen, die werden gevolgd door vloedgolven en branden, dit resulteerde uiteindelijk in een spijtig aantal van 15.000 doden.

Terug naar boven